Tid til at konkludere, og kigge videre frem

Tid til at konkludere, og kigge videre frem

Kære trofaste følger og deltager vores smagepanel

Julen nærmer sig, og der er snart gået et år siden vi inviterede jer til at blive en del af vores smagepanel og hjælpe os på rejsen mod ”en ny begyndelse”… mod det tidspunkt, hvor vi for alvor kan tappe whisky fra de større årgange i lageret efter 2019, hvor vi fik indviet vores 1.000 liters pot still her på Gyrup.

I har virkeligt taget jeres opgave alvorligt, og vi er taknemmelige for al den input vi har fået fra jer – både i forbindelse med de ’officielle’ dele af smagepanelet og over en messestand eller til en fadejerdag. Det beviser for os, at det var en rigtig beslutning at åbne op om det vi står overfor her på destilleriet – og tage jer med på råd.

Efter forårets smagninger stod to budskaber meget klart. For det første bad I os om at blive ved med at eksperimentere med røg, maltprocesser, kornsorter, fade mv., som skaber spændende whisky man ikke finder andre steder. For det andet efterspurgte I én flaske single malt, som er essensen af Thy, og som er til at få fat på. En flaske man altid kan byde gæster og whiskydrikkere, der ikke kender os i forvejen.

Det er det sidste budskab vi har haft stort fokus på det sidste halve år. De årgange vi kigger ind i, smager fantastisk og vi synes, at de viser et potentiale, der går langt forbi, hvad vi hidtil har tappet på flaske. Vores fadlager, indeholder mange variationer og eksperimenter, men også større serier, der gør os i stand til at arbejde mod en eller flere mere faste aftapninger.

På vej mod en fast flaske Thy på hylden

I efteråret stillede vi jer således opgaven: Hvordan smager en ”Thy?”. 150 af jer i Danmark, Tyskland, Norge og Sverige har smagt fire forskellige bud på whisky, blandet fra tønderne i vores lager.

De var blandet efter, at vi skal kunne tappe whiskyen hvert år, og var baseret på jeres budskaber om, hvad der for jer kendetegner Thy Whisky allermest: Sherry fade, bøgerøg, kornfylde og maltsødme.

De fire samples var sammensat for, at jeres evaluering kunne hjælpe os mest muligt i vores arbejde. Det var ikke færdige whiskyer, og fadene har godt af at modne lidt længere, inden vi begynder at tappe af dem.

Alligevel kan vi kåre en vinder:  Sample 4, den mest bøgerøgede whisky tappet udelukkende fra sherry fade fik flest point i bedømmelsen. Halvdelen valgte den som favorit. Generelt for kommentarerne var, at bøgerøgen er unik for Thy, at det dufter og smager godt, og går godt i spænd med sherryfadlagring. Det er en sammensætning, som vi før har høstet roser for i det store udland, så valget overrasker os nok ikke, men alligevel er vi rigtigt tilfredse med at jeres ros til røgen og sherryfadene var så stor.

Hvad der er mindst lige så interessant, er at mere end halvdelen valgte en af de to første samples – uden eller med meget lidt røg – som en af deres favoritter. Flere fremhævede, at den karakteristiske korn og maltsmag i vores whisky kommer allerbedst frem med en balanceret fadintensitet og helt let røg, som bare intensiverer smagen, men uden at tage over. Generelt lagde I vægt på blødhed, intensitet, kompleksitet og smagsfylde, uanset om det var med røg eller ej.

Og et stort flertal valgte faktisk en kombination af den mest røgede og en af de mindst røgede whiskyer som ’favorit-par’.

Der tegner sig således to vindere, to veje, to kombinationer af sherry og røg. Med hver deres berettigelse.

Så… Vi kan nok konkludere, at en distinkt bøgerøget whisky bliver en fast del af repertoiret her i Thy. Og samtidig, at vi skal arbejde videre med en ’ikke-røget’ sherryfadsaftapning, hvor vi måske indarbejder en helt nedtonet bøgerøg til at give rundhed og fylde. Den udfordring er vi med på!  

Fra smagepanelet til virkeligheden

Vi vil meget gerne dele erfaringerne med en bredere skare. Til årets online julesmagning, som vi – nu for tredje år i træk – afholder den 29. december har vi derfor inkluderet en ny version af den ikke-røgede variant af en Thy - baseret på jeres kommentarer.

Den har haft lidt mere tid på tønderne og i komposition et sted mellem sample no 1 og no 2. Med lidt mere sherrysødme, god plads til maltkarakteren og med en helt mild bøgerøg, som bare skal bidrage til fylde. Til ære for jer, har vi kaldt den for ”smagepanelet”. Den har fået plads sammen med seks andre whiskyer, som vi synes tegner Thy Whiskys fremtid.

I er naturligvis meget velkomne til at smage med igen, når det går løs den 29. december kl. 20.00. I finder smagesættene til onlinesmagningen her:  https://thy-whisky.dk/julesmagning.

Vi håber desuden, at I har lyst til at hænge i med smagepanel-arbejdet lidt endnu. Indtil videre vil vi opfordre jer til at sætte et kryds i kalenderen i weekenden den 21.-22. juni 2024. Vi arbejder på at gøre vores tilbagevende åbent destilleri til noget særligt i 2024.

I hører desuden fra os igen i det nye år, hvor der nok bliver en sidste mulighed for at melde sig til en smagetjans i smagepanelet.