Hvordan smager 'En Thy'?

Hvordan smager 'En Thy'?

Kære trofaste følger og deltager vores smagepanel

I vinter sendte vi jer et brev. Vi bebudede ’en ny begyndelse’ for Thy Whisky og oprettede et smagepanel, som skulle hjælpe os på vej.

Efter at have fyldt fade i snart 14 år, har vi besluttet, at 2024 bliver tiden for noget nyt. En ny måde at tappe vores whisky på – men vi vil have jer med på rejsen hen imod vores nye whisky. Derfor etablerede vi et smagepanel. I løbet af blot 3 uger modtog vi mere end 700 ansøgninger. Blandt ansøgerne udvalgte vi i første omgang to gange 50 deltagere, som sammen med os skulle evaluere vores hidtidige aftapninger – et dansk hold og et internationalt hold. Spørgsmålet var simpelt. Hvad havde fungeret bedst, og hvad skal vi arbejde mere med fremadrettet.

Det var nogle lærerige samtaler. Vi fik bekræftet mange af vores tanker om fremtiden og lærte også flere ting, vi ikke havde tænkt på før.

Vi er et eksperimenterende destilleri, drevet af passion og nysgerrighed.

Et af de vigtigste budskaber vi fik ud af de to smage sessions handlede om genkendelighed. De fleste synes, at det er herligt at vores aftapninger hidtil har været så forskellige – at det er sjovt at opleve nye perspektiver på hvordan en whisky kan smage – at det gør det er spændende at følge med. Og vi er enige. De håndplukkede enkeltfade, små eksperimenterende aftapninger, variationer i kornsorter, fadtyper og røg mv., skal stadig være en fast bestanddel af whisky her fra Thy. Det ligger fast.

 

Men samtidig efterlyste de fleste også muligheden for at gentagelsen kan supplere. Som en af deltagerne sagde ”Jeg glæder mig til at jeg kan gå på hylden hos min vinhandler, og købe én flaske Thy Whisky. Én flaske single malt, som kan være essensen af destilleriet – som man kan byde gæster, og som nye whiskydrikkere kan få skænket og vide, at dette er ’en Thy’”.

For det er rigtigt. Når man besøger sin faste whiskyforhandler og kigger på hylden af whisky, er der altid mange genkendelige flasker. Mange ved hvordan en 16 års Lagavulin smager eller en Highland Park 12 års. Velkendte flasker, som er gode steder at starte sin whiskyrejse. Det er sværere med vores flasker, som er så eksperimenterende og forskellige.

Derfor har vi været i tænkeboks. Hvordan smager ”En Thy”, hvis vi kun må vælge én? 

Men det er ikke nemt at vælge. Vores tilgang til whisky er drevet af vores egen nysgerrighed og passion. Vores fadlager er så bredt sammensat, at det nærmest kunne dække over 10 forskellige destillerier. Sidste år lavede vi 9 forskellige destillater, som kom på 5 forskellige slags fade i 4 forskellige størrelser.

Alligevel er der nogle linjer, der går igen. Vores ’Bøg’ new make med bøgerøgens ulmende fylde, vores ikke-røgede ’Pale’ new make med sin kornede og maltsøde base. Sherryfadene, som har altid fyldt meget, særligt oloroso sherryfadene, som sammen med gode bourbon barrels fra Heaven Hill i Kentucky udgør hovedparten af tønderne i vores whiskylager.

Vi har de sidste måneder taget hundredevis af fadprøver og smagt frem og tilbage. Så nu skal vi have jer I smagepanelet på arbejde igen.

Vi har lavet fire forskellige bud – med forskellige fadsammensætninger og forskellige intensiteter af røg. Alle er på basis af vores Bøg- og Pale destillater og i blandinger af bourbon barrels, oloroso sherryfade og PX sherryfade.

Vi har lavet 200 smagesæt. Smagesættet udgør 4 forskellige samples på 3 cl. Alle som har lyst kan bestille dem og hjælpe os videre. Sammen med smagesættet modtager i et link til en introduktion og evalueringsformular, hvor I kan give jeres tilbagemelding. Vi vil gerne have jeres svar inden september går på hæld.

Find smagesættet her

Vi håber, at I igen har lyst til at hjælpe os næste skridt videre på vores rejse!

De bedste hilsner fra hele familien på Gyrup

Ellen og Andres, Marie og Jakob