Nu er vi klar. Her er planen

Nu er vi klar. Her er planen

 

Kære trofaste følgere, venner og deltagere i vores smagepanel.

Det sidste år har tingene været lidt på den anden ende her på destilleriet i Thy. Efter vi sidste vinter sendte jer et brev med den lidt vågede konklusion, at ’nu skulle der ske noget nyt’, har vi haft travlt.

Med input fra vores smagepanel, forhandlere og eksperter i ind- og udland har vi brugt året på at gentænke hele den måde, vi tapper vores whisky på.

Det har været et intenst år for os. Det føles som en ny begyndelse, og sådan nogle er vigtige.

Vi har samplet, smagt, duftet, tænkt og mærket efter, hvordan vi gerne vil have at vores livsværk Thy Whisky skal udtrykke sig på flaske i de næste mange år.

Og nu er vi klar til at fortælle jer om fremtiden, og hvordan det nye aftapningskoncept for Thy Whisky ser ud.

Det er grundlæggende fire ting:

  • Vi har designet vores helt egen lette og elegante whiskyflaske, som passer lige til os, udviklet en ny æske og forfinet vores etiket med nye farvekoder og detajler. Flasken er letvægtsflaske som reducerer CO2-aftrykket fra støbningen og på fragten af vores whisky ud til nye markeder.
  • Den nye flaske er 70 cl. Vi har endelig nok whisky klar til aftapning, som gør det muligt. Vi er med andre ord blevet mere voksne som destilleri, og så er det også tid til, at flasken følger med.
  • Vi introducerer to nye serier for vores aftapninger: Limited Editions & Single Casks, som bygger videre på det eksperimenterende spor i vores aftapninger. Core Expressions, som bliver navnet på vores nye ’huswhiskyer’, som skal bære budskabet om vores økologiske single estate whisky bredere ud i verden.
  • Prisen på en Thy Whisky vil fremover kunne være både højere og lavere end de 700 kr. - 1.000 kr., som du kender for en flaske Thy Whisky.


Vi er helt vildt stolte og glade over resultatet.

Har du tid, så læn dig godt tilbage. Skænk en kop kaffe eller en dram. I dette lange brev vil vi gerne fortælle meget mere om, hvordan vi er kommet frem til disse konklusioner og hvorfor.

Og I løbet af den næste uge vil vi fortælle meget mere om de nye aftapninger, som vi løbende frigiver fra 1. maj og frem til Thy Whisky Festival den 22. juni.

Here we go.

Farvel til det gamle

Den 9. februar satte vi med ’Thy Whisky No. 24 – 8 år’ et værdigt punktum for det, der har været dannelsesrejsen for Thy Whisky. Vores legeplads, fundamentet og det spirende frø, som har vokset sig større, år efter år.

I forbindelse med frigivelsen afholdt vi et stemningsfyldt og for os følelsesladet arrangement her på gården med 70 af jer iblandt os for at mindes gode stunder, tage afsked og blive klar til noget nyt. På symbolsk vis markerede vi samtidig 10-årsdagen for lanceringen af den allerførste flaske Thy Whisky redningshuset i Klitmøller i 2014.

Flere spurgte os i løbet af aftenen om, hvorfor vi sådan pludseligt skulle starte på ny. Svaret er i virkeligheden tredelt. I får det her.

For det første handler det om, at vi (Jakob, Marie, Ellen og Andreas) føler, at det her virkeligt er en ny begyndelse. I store træk har Thy Whisky no 1-24 været tappet af ”de gamle årgange” fra opbygningstiden. De er fra tiden før vi for alvor fik finindstillet destilleriet, skruet rigtigt op for produktionen og spundet den røde tråd, som løber i alle de fade, vi har fyldt lige siden.

Nu tager vi hul på de årgange af whiskytønder, som vi selv 100% står bag, som er lavet af gårdens korn, på gården, med vores egne hænder. Dag efter dag. Lige her. Uden forstyrrelser og mellemled. Sådan som vi mener whisky skal laves. Det er ikke fordi det er noget helt anderledes. Det bygger direkte videre på det, som Thy Whisky har udviklet sig til gennem de første 14 år.

Men det er vores whisky. Det fortjener en særlig opmærksomhed, synes vi.

Det andet svar trækker lidt på samme hammel. Thy Whisky No 1-24 er for os et tilblivelsesværk. Det er frugten af det fundament, vores far og svigerfar Nicolaj skabte sammen med et væld af gode venner og håndværkere. Danske kornforædlere, bødkere, landmænd, bryggere og vores første destillatør Anders på Nordisk Brænderi. Det repræsenterer generationsskiftet og slægtsgårdens videreførelse i vores familie, og arbejdet med at bygge op og skabe retning. Det handler om overgangen fra passioneret hobby til passioneret virksomhed – om et nyt livsværk sat i bevægelse.

Det virker passende, at Thy Whisky no 1-24 skal stå som et spændende men afsluttet kapitel, som man kan mindes med glæde. En god begyndelse. Dels for os, som har været med til at skabe det, men også til alle jer der har troet på os, fulgt os, støttet os, købt en flaske, en fadandel eller måske endda har samlet dele eller hele serien.

Vi kan nu tillade os at dvæle ved det sidste punktum og bladre videre til næste side. Til et nyt kapitel med nye lag på fortællingen og opbygning af historiens centrale karakterer.  Stadig i spænding om, hvad eventyret bringer, for vi ved fra første kapitel, at rejsen bliver lang.

Det tredje svar har blik på forretningen og fremtiden. Vi står et andet sted i dag, end vi gjorde i går. Siden vi indfriede vores drøm om et økologisk single estate whiskydestilleri her i Thy i 2019, har produktionen været en helt anden. Med ét kunne vi skalere produktionen op til 10-dobbelt skala. Med ét kunne vi gøre kvaliteten af vores whisky langt mere stabil – og endnu bedre, hvis du spørger os. For det kommer når man fokuserer, og hver eneste dag laver, gentager, repeterer, evaluerer og forbedrer. Vi er simpelthen blevet bedre håndværkere, synes vi.

Skridt for skridt er vi også blevet mere omkostningseffektive og kan lave mere whisky for pengene. Vi står derfor i dag ikke længere på helt samme måde med meget få og meget dyre dråber. Vi er nu mere konkurrencedygtige og har langt mere whisky tilgængelig.

Det giver os mulighed for at tage hul på næste del af vores vision for vores danske, økologisk single estate whisky:

Vi vil rigtigt gerne gøre Thy Whisky tilgængelig for flere.

Vi vil gerne lave en whisky man tager ned fra hylden og deler med sine venner. Vi vil gerne bredere ud i den store verden og vise det danske flag og vores økologiske kornstrå. Vi drømmer om, at når snakken falder på nye whiskydestillerier i verden, når snakken falder på korn og whisky, det være i Kolding, Holland eller London, så falder snakken også på Danmark og på Thy. Vi drømmer om at sætte et lille ydmygt præg på whiskyverdenen. I den retning, som vi mener den skal hen. Vi er allerede godt i gang.

Kåringen som Årets Single Estate Whiskydestilleri ved Icons of Whisky i år betyder utroligt meget for os. Det sætter streg under, at selvom vi er et lille destilleri, kan vi godt inspirere resten af industrien til en mere terroir-baseret og bæredygtig vej. En vej hvor smagen af kornet og malten sætter retningen.

Men skal vi rigtigt lykkes med at få budskabet igennem, så skal vi have flere til smage vores dejlige whisky og have flere flasker ud på hylderne hos verdens whiskyforhandlere. Det kræver fortsat 100% fokus på kvalitet og originalitet, men også et for os nyt og anderledes fokus på tilgængelighed og pris.

Det er en ny æra for Thy Whisky, en ny begyndelse. Og starten på noget – synes vi – rigtigt, rigtigt spændende.

Den nye flaske Thy Whisky er blevet voksen og følger to spor

Det første vigtige nye: Vi har brugt det sidste år på at udvikle en helt ny whiskyflaske, som er vores helt egen, og som passer lige præcis til os. Flasken holder nu 70 cl men er tynd, elegant og smuk. Den er blandt de letteste, der findes.

Støbning af glas kræver rigtig meget energi. Og minimalt forbrug af energitunge ressourcer bør være en selvfølgelighed, på samme måde, som vi hver dag recirkulerer og genbruger 99% af alle restprodukterne i vores produktion. Den nye flaske er ikke CO2-neutral eller noget, der minder om det, desværre – men den er stort skridt fremad.

Med den nye flaske går vi altså fra 50 cl til 70 cl, på de fleste af vores aftapninger. Det betyder at Thy vil stå stærkere på hylderne rundt om i verden, når vi kan matche standardstørrelsen for en flaske whisky, og vi har nu for første gang endeligt nok whisky klar til aftapning, til at gøre det muligt. Vi er med andre ord blevet mere voksne som destilleri, og så er det også tid til, at flasken følger med. Eneste undtagelse er vores fadandele, som vi indtil videre fortsætte med at tappe i 50 cl flasker, så en fadandel fortsat udgør samme antal flasker.

Ikke dårligt med ny og større flaske tænker du måske, men hvad hælder I i den?

Da vi spurgte smagepanelet hvad vi skulle gøre, gik svarene i to retninger. Mange efterspurgte den éne gode flaske ’Thy’, som kan vise essensen af destilleriet, og som man altid kan finde på hylden – gerne til en lidt billigere pris så den passer til både gaven, hverdagsbudgettet og den særlige lejlighed. I den anden retning efterspurgte andre en fortsat legesyghed og søgen efter det særlige og unikke, ligesom i vores aftapninger hidtil.

Vi er enige. Begge dele skal være en del af fremtidens Thy Whisky. Så fremover vil vi tappe vores whiskyer i to spor.

Første spor bliver fremover kendt som Limited Editions & Single Casks. Det er vores legeplads og eksperimentarium. Her finder du mindre aftapninger, enkeltfade, årgangswhiskyer eller nye koncepter. Resultaterne af vores eksperimenter. For der ligger rigtigt mange af dem i lageret, og vores mål er at blive ved med at udforske, hvad dansk terroir-baseret whisky kan være. Fremover vil vi hver sommer og vinter frigive flere nye aftapninger ad gangen. Fokus vil være på både enkeltfade ved fadstyrke og lidt større aftapninger.  Så der bliver masser at gå på opdagelse i, når I besøger os, møder os til festivaler eller kigger ind hos den lokale whiskyforhandler.  De første fire er allerede klar. De får premiere til Thy Whisky Festival, den 22. juni, hvor vi sammen skal fejre den nye begyndelse sammen med vores bedste destillerivenner fra ind- og udland og forhåbentligt dig.

Andet spor er noget, som vi har glædet os helt vildt til at kunne lave. Vi kalder det for Core Expressions. Vores ’huswhiskyer’, som fremover vil tegne vores destilleri og repræsentere grundstenene i vores tilgang til at lave whisky, hvor kornet og malten træder forrest. Kompromisløs Thy Whisky i nogle af vores yndlingskonstellationer, som (så vidt muligt) altid skal være at finde på hylderne hos de bedste whiskybutikker. Vi vil som udgangspunkt tappe dem en gang om året. De skal bære budskabet om vores økologiske single estate whisky ud i den store verden.

Der vil fra 1. maj være tre forskellige at vælge mellem. Vi er klar til at vise jer dem på tirsdag.

Så hvis du har lyst til at følge med, så ser planen sådan ud for de næste dage:

  • I aften og på tirsdag præsenterer vi whiskyerne i de to nye spor for jer Limited Edition & Single Casks og Core Expressions.
  • maj bliver Core Expressions frigivet i Danmark, Tyskland og Holland i samarbejde med vores nye importører. England og Sverige følger kort tid efter.
  • Den 31. maj skal vi smage på de nye whiskyer sammen. Vi holder en online release smagning med alle de nye whiskyer, og frigiver den første nye Limited Edition på dagen. Smagesæt kan købes fra på torsdag den 25. april på www.thy-whisky.dk, og hos whiskybase.com i Holland og whiskyfass.de i Tyskland.
  • Den 22. juni skal vi fejre alt det nye, når vi holder Thy Whisky Festival for første gang – her frigiver vi en hel række nye Limited Editons & Single Casks.

Tak for jeres store opbakning og støtte.

Vi håber I vil tage godt imod denne nye retning. Vi glæder os til at møde jer og snakke med jer alle sammen på destilleriet, online eller til Thy Whisky festival til sommer.

De bedste hilsner fra hele team Thy Whisky

Marie & Jakob, Ellen & Andreas