Fad no°3 – Kræn Kræmmer [udsolgt]

DKK 1.100

50 cl | 57,7% vol | 123 flasker

Eg | Olorosso Sherry

Tilvirket på Imperial byg dyrket økologisk og høstet 2011 på mark no° 45-0, Gyrup, Thy
Maltet økologisk på Fuglebjerggård
Vand fra Hjortdal
Brændt og tappet på Nordisk Brænderi.

Lagt på fad 19.12.2012
Tappet 24.01.2016

Ikke på lager

Kategori:

Beskrivelse

Denne skønne single malt er skabt af den gamle nordiske 2-radede bygsort Imperial, dyrket på Gyrup tilbage i 2011, lige midt i Nationalpark Thy’s smukke natur. Imperial-byg beskrives i Tidskrift for landøkonomi i 1894 og i 1898, som en sort der roligt kan satses på i kræft af dens stråstyrke. Den stråstærke malt er gammeldags gulvmaltet på Fuglebjerggård, inden turen i mæskekaret og gærens søde boblen, gjorde forarbejdet før destilleringen på brænderiets kobberdestillationsapparat. Styrken blev justeret med det gode vand fra Klitmøller, inden de gode sager ved juletid 2012 forsigtigt blev lagt til lagring på lille sherryfad af ældre dato.

Nu, efter tre gode år har hele familien fundet den værdig til tapning. Til de heldige venter en spændende whisky med en vinøs sødme fra sherryfaddet, som får tankerne hen imod hassel- og valnød, mens noter af anis og estragon giver smagen ekstra fylde, som bliver ved længe inden den ender i en vinøs tørhed fra sherryen.

Om kræmmeren på højen
I fordums dage havde en foretagsom kræmmer vovet sig ind søndenfjords fra for at gøre et par ekspeditte forretninger i handelsfolket og prangernes eget hjemland, Thy. Ved aftenstide fór han imidlertid vild i mørket og bakkerne og endte ved en gravhøj ude ad Gyrup til. Her – langt fra landevejskroens lune sengehalm – måtte han derfor søge ly for vejr og vind og trøste sig med lidt excellente varer fra prøvesortimentet i den korpulente rejsetaske. Næste morgen var kun lidt god tobak tilbage i græsset – glemt, da manden atter var hastet mod ny økonomisk vinding – og senere genfundet af egnens hyrdedreng. Tobakshøj har stedet heddet siden. En plet, der indbyder til hyggesnak over en politisk ukorrekt pibe – og en whisky, der matcher det gode selskab. Så den har vi lavet og tilegnet Kræn Kræmmer, om han en skønne dag atter måtte lægge sin handelsrejse denne vej forbi.