1773-2010
En lang familiehistorie med landbrug

Det var her, det hele startede. Gyrup har været vores families slægtsgård i otte generationer siden 1773 og er navnet på området mellem Nørhå Sø og Ovesø. Gyrup har en historie som hovedgård, der går tilbage til det tidlige 1300-tallet. Ti bronzealderhøje er spredt ud over vores marker. ‘Tobakshøj’ og ‘Dåsen’ er kendt for en god udsigt til en tænksom stund. 

Ejendommen strækker sig fra Nationalparken ved Vesterhavet ind i det frodige landbrugsland i Thy. Vi råder over 500 ha marker og enge, hvor vi dyrker økologisk korn til vores whisky og græs til gårdens malkekøer.

Dage vi husker

1773-2019
Omkring 1930
1978
2010
1996
2010-2015
De første spæde forsøg

Thy Whisky blev grundlagt på en simpel idé. At skabe en whisky af gårdens eget økologiske korn, af gamle nordiske sorter og dansk røg, hvor man smager forbindelsen til den danske muld.

Nicolaj Nicolajsen (7. generation) fik fyldt den første tønde whisky lavet på egen byghøst i 2010 i samarbejde med Thisted Bryghus, Nordisk Brænderi og et malteri i Tyskland. Det blev til 16 tøndeeksperimenter de første fem år, som lagde grundstenen for Thy Whisky. 

Vores første fad single malt whisky blev tappet i januar 2014 under navnet “Thy Whisky No. 1 - Kræn Klit”.

Dage vi husker

"Thy Whisky No. 1 - Kræn Klit" frigives i Klitmøller Redningshus

2014

Julen 2015 satte familien sig sammen, for at smage de foreløbige resultater

2015

Vores første fadlager i den
gamle hestestald indrettes.

2015
2015-2019
Den næste generation

I julen 2015 mødes familien på Gyrup for at tale om slægsgårdens fremtid. Det bliver starten på generationsskiftet til 8. generation.

Ellen og Andreas, Marie og Jakob flytter fra København tilbage til Thy og sætter gang i planlægningen af et dedikeret destilleri og malteri til Thy Whisky, der kan gøre produktionen 100 % single estate.

Skridt for skridt etableres nyt whiskylager, bryggeri, malteri og destilleri i gårdens gamle længer. I mellemtiden investerer vi i større destillationskapacitet på Nordisk Brænderi, for at sætte produktionen i vejret.

100% Single Estate

I foråret 2019 ankommer den nye 1.000 liter pot still til gården som den sidste byggesten i det færdige destilleri. Den formelle indvielse af det nye Thy Whisky Destilleri finder sted 15. juni 2019. 

I oktober 2019 får vi et uventet opkald fra en af verdens største whiskyguides: Vores 4-års bøgerøgede single malt whisky "Thy Whisky No. 9 - Bøg" er blevet kåret som “European whisky of the year” i Jim Murray’s Whisky Bible 2020.

Dage vi husker

Vi bygger bryggeri i det gamle karlekammer på gården.

2017

Vores første malttromle indvies i 2018. Nu kan vi malte selv.

2018

"Thy Whisky No. 9 - Bøg" kåres til Europas bedste single malt

2019
2019 - Nu
Vi er først lige kommet i gang

Produktionskapacitet i vores nye destilleri er ca. 50.000 liter økologisk new make, som vi hvert år føjer til vores whiskylager. Siden 2019 er både et besøgscenter, et nyt whiskylager og to ekstra malttromler kommet til.

Men hver dag føles stadig som “dag 1”. Som om vi først lige kommet rigtigt i gang med at realisere vores idéer og drømme for gården og destilleriet.

Ikke mindst for at bringe vores unikke danske økologiske whisky fra Thy ud til whiskyelskere verden rundt.

FREMTIDEN

Har du lyst til at følge Thy Whisky?

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og vær den første, der får besked om nye aftapninger og udviklingen her på destilleriet.

Du kan også følge os på Facebook og Instagram.