Thy Whisky Destilleri ligger på vores slægtsgård Gyrup med Nationalpark Thy og klitterne ved det vindomsuste Vesterhav som nærmeste nabo
Mens whiskyproduktionen startede i 2010, er Gyrup et traditionsbundet sted, med en historie der går tilbage til det tidlige 1300-tallet - de seneste otte generationer har gården tilhørt vores familie. Sammen med whiskydestilleriet og gårdmalteri er Gyrup stadig et moderne økologiske landbrug med en mælkeproduktion til Thise og 450 hektar planteavl.
Thy Whisky blev grundlagt på den simple idé - at skabe en whisky af gårdens råvarer og gamle nordiske kornsorter med en klar tilknytning og af karakter vores nærområde, Thy.
Der er mange destillerier i verden, men meget få har holdt fast i at dyrke egne marker, bruge lokale råvarer og egen maltproduktion. Med effektivisering som hovedmål er meget af det lokale og særegne i begrebet "single malt whisky" forsvundet.
I dag ejer og driver 8. generation i familien Gyrup og Thy Whisky, som det første økologiske single estate whisky destilleri, som vi i hvert tilfælde kender til.

  • 2010
  • 2011
  • 2012
  • 2014
  • 2015
  • 2016
  • 2017
  • 2018
  • 2019
  • Thy Whisky grundlagt

    Med visionen om at skabe en whisky til sin hjemstavn, af høsten fra sine marker, grundlagde Nicolaj Nicolajsen, 7. generation på Gyrup, Thy Whisky. Sammen med hans ven Anders Bilgram fra Nordisk Brænderi, Thy Whisky’s første destillatør, begyndte eksperimententerne med forskellige sorter af byg, for at de sammen kunne skabe opskrifterne og grundlaget for Thy’s whisky.

  • Gamle sorter af byg

    Som del i udviklingen igangsattes et stort fremavlsprogram på Gyrups marker. 15 sorter, hentet fra Nordisk Genbank og opformeret af dygtige sortsudviklere, blev plantet på markerne i Nationalpark Thy. Sorter som Langelandsbyg, Erhard Frederiksen, Carls byg og Imperial – for længst glemt i udbyttets navn for det moderne landbrug. Alle hviler de nu i træfade på gårdens fadlager. Specielt én – den gamle nordiske Imperial, en 2-raddet vårbyg, viste sig værdig til en fast del af dyrkningen på gården.

  • Hjem til jul…

    Julen 2012 tog Nicolaj de første fadprøver frem, og skænkede for resten af familien. Fra første tår var alle enige – der var noget særligt på vej: Noget som var anderledes end andet whisky. Selvom det stadig var unge fade, var Thy Whisky begyndt at forme sig i glas og på fad.

  • Den første single malt

    I et tætpakket redningshus i Klitmøller frigav vi den første Single Malt Whisky. En single cask whisky tappet ved fadstyrke, Thy Whisky No. 1 – Kræn Klit, vores første frigivelse, modtog en sølvmedalje ved San Fransisco World Spirits Competition i 2015.

  • Familien samles

    Efter fem års arbejde med opskrifter, var Thy Whisky klar til næste skridt. Ved et familieråd i to generationer formede familien på Gyrup kortene for Thy Whisky: Et kompromisløst ‘single estate’ whiskydestilleri på Gyrup Gård i Thy. Hvor der er hånd om hele processen, fra kornet sås til flasken tappes.

    Det var en opgave, som krævede mere end en enkelt travl landmand, så to af Nicolajs døtre og deres familier tog en stor beslutning. De sagde jobs og lejlighed op, solgte huset og sommeren efter flyttede de to familier fra København til Gyrup, for at udføre drømmen om Thy Whisky.

  • Murray vender tomlen op

    I den årlige whiskybibel, tildelte whiskyexpert Jim Murray en karakter på hele 93.5/100 i hans anmeldelse af Thy Whisky No. 3, efterfulgt ordene: ’Well done people of Thy, this is a really beautiful malt’. Anmeldelsen bragte stor opmærksomhed om den gården og Thy Whisky, og gav samtidig mod til mere.

  • Bryggeri i den gamle garage

    To uger inde i 2017 blev gårdens gamle garage og karlekammer omdannet til Thy Whiskys nye bryggeri. Det blev bygget småt, for at kunne eksperimentere med andre kornsorter, men garagen blev hurtigt stedet hvor om al urt til Thy Whisky blev brygget.

  • Gårdmalteri

    test sublabel

    Efter flere års design og planlægning indviede vi vores eget malteri i foråret 2018 – et 5 tons tromlemalteri, efter vores eget design. På malteriet kan vi lave specialmalte af alle slags korn, både til øl og til whisky. Malteriet er vores bidrag til reintroduktionen af de lokale råvarer i nordisk øl- og whisky, og det leverer i dag korn og malt ikke kun til Thy Whisky, men også til mange andre danske mikrodestillerier og -bryggerier.

  • Single Estate Distillery

    Det sidste skridt mod at blive et Single Estate Destilleri blev taget i foråret 2019, da et nyt 1000-liters kobber destillationsapparat trillede ind af porten på Gyrup. Tiden er nu kommet til flere eksperimenter og en øget produktion for fremtidige årgange af Thy Whisky

"Thy Whisky er knyttet til dette sted, så man skal kunne smage markerne og kornet i hver eneste tår."

- Jakob Stjernholm, medejer
8. generation
I dag bruger vi både moderne og gamle kornsorter af byg, rug, spelt og andet til at skabe vores whisky. Whiskyen lagrer i bourbon-, sherryfade og enkelte fade af nyt egetræ. Vi arbejder efter bedst mulig kvalitet, ikke ensartethed. Derfor tapper vi vores whisky som enkeltaftapninger, få fade af gangen, hvor hver aftapning bliver sin egen.

Medaljer og anerkendelser:

- San Francisco World Spirits Competition 2015, Sølv (Thy Whisky No. 1)
- San Francisco World Spirits Competition 2017, Sølv (Thy Whisky No. 6), Sølv (Thy Whisky No. 7)
- Jim Murray's Whiskybible, 2017, bedømmelse 93.5 (Thy Whisky No. 3)
- Jim Murray's Whiskybible, 2018, bedømmelse 90.5 (Thy Whisky No. 6)
- International Wine and Spirits Competition 2018, Sølv (Thy Whisky No. 7), Sølv (Thy Whisky No. 8)
- San Francisco World Spirits Competition 2019, Sølv (Thy Whisky No. 8), Sølv (Thy Spelt-Rye)
- Jim Murray's Whiskybible, 2020, bedømmelse 93.5 (Thy Whisky No. 8)
- Jim Murray's Whiskybible, 2020, bedømmelse 96.5, Gold Liquid Award - European Whisky of the year (Thy Whisky No. 9)