Hvorfor økologisk whisky?

Hvorfor økologisk whisky?

Al Thy Whisky er økologisk. For snart 30 år siden ændrede vi nemlig radikalt vores tilgang til landbrug. Vi parkerede sprøjten og stoppede brugen af kunstige gødningsmetoder. Vi omlagde vores marker til økologisk dyrkning og har siden ikke set os tilbage. Når vi i disse dage har travlt med mejetærskeren på vores marker, er det for at høste hele otte forskellige afgrøder, herunder gamle bygsorter, moderne rug, hestebønner og glutenfri havre. For variation er kilden til god og sund jord.

Økologisk dyrkning betyder grundlæggende, at vi ikke bruger kemi på vores marker. Kunstgødningen er erstattet af naturens egne metoder til kvælstofbinding, og pesticiderne er afløst af mekanisk ukrudtsbekæmpelse og varieret sædskifte. Men det stopper ikke her. For centralt i økologien er også hele tiden at forbedre jordens tilstand i stedet for at udpine den, at arbejde med regenerative jordbrugsmetoder for at højne kvaliteten af jorden, mikroorganismerne, biodiversiteten og hele tiden gør tilstandende lidt bedre omkring os. 

Den frugtbare jord er nøglen hertil. Jord har nemlig et kæmpe potentiale for at binde kulstof. Jo højere humusindhold jo mere kulstof (og CO2) kan den binde. Som økologiske landmænd støtter vi os til regenerative dyrkningsmetoder når vi bruger efterafgrøder og et dedikeret sædskifte til at styrke jordens frugtbarhed.

Læs mere om vores arbejde med rengerative metoder.

At opbygge jordens frugtbarhed tager mange år. Vores langsigtede mål er at øge humusindholdet i jorden. Derfor tager vi jordprøver, så vi kan følge med.

En anden vigtig nøgle til succes er variation - det er det vi som landmænd kalder et sædskifte. Dyrkede vi kun byg, ville vi udpine jorden og ukrudtet ville få overtaget. Heldigvis findes der planter, som trives på markerne efter byg. Rug er modsat en mere nøjsom plante, der kræver mindre kvælstof og alligevel er god til at bekæmpe ukrudtet. Herved hæmmes ukrudtet. Vi sår den i efteråret, så den binder jordens kvælstof og kulstof, inden marken går i grøn vinterhi. Til foråret dækker den hurtigt jorden med sin grønne vækst.

Derfor udnytter vi alle vores forskellige slags korn, når vi selv malter, brygger og destillerer vores spiritus. Det, som kan opfattes som et benspænd, giver os en legeplads af kombinationer og kompleksitet.


Prøv for eksempel vores prisvindende Spelt-Rye, som udnytter hele sædskiftet til en frisk og krydret Rye Whisky

Kan man så smage at det er økologisk? Det må du vurdere selv, men vi ved, at fordi vi holder kemien fra vores marker, sikrer det vores grundvand, vores jord og vores natur, så den er mere klar til fremtiden, fordi den er det.