RÅVAREN



Det bedste fra Thy

Slægtsgaarden Gyrup…

Slægtsgaarden Gyrup…

- drives nu af syvende generation. Her »fostres« både maltbyggen og whiskyidéerne side om side
Den 2-radede vårbyg, Power…

Den 2-radede vårbyg, Power…

- danner »kernen« i de første fade af vores whisky
Langelands byggen…

Langelands byggen…

- er også blandt afgrøderne på Gyrup og dukker fra tid til anden op i vores whiskydrømme for fremtiden
Sommerdage i Thy

Sommerdage i Thy

Nu er heldet hjulpet så godt på vej som overhovedet muligt - så er det bare at vente på det helt rigtige tidspunkt
Høsten…

Høsten…

- er årets absolutte højdepunkt og grundlaget for driften det næste års tid. Hele familien er selvfølgelig engageret - også den (forhåbentlig) næste generation på Gyrup
Kornet er i hus…

Kornet er i hus…

- og bliver på gårdens eget anlæg renset og størrelsessorteret
De største kerner…

De største kerner…

- kommer til at danne grundlag for de næste fade af Thy Whisky
Et læs byg…

Et læs byg…

- fra Gyrup er klar til afgang og maltning
Hjemme igen

Hjemme igen

Den maltede byg er tilbage igen og klar til mæskning i gårdens bryggerum
Bæredygtige afgrøder…

Bæredygtige afgrøder…

- i mere end én forstand. Go´nordvestjysk maltbyg som underlag for whisky fra Thy. De klæder hinanden synes vi
Brødmel

Brødmel

På Gyrup laves der også økologisk brødmel af gamle kornsorter - bl.a. ølandshvede og spelt. Der avles også maltbyg til dansk ølproduktion
– og andre specialiteter

– og andre specialiteter

Også langtidsmodnet og røget kølle af Galloway-kvæget fra bl.a. Agger Tange er på programmet, ligesom gårdens sortbrogede besætning leverer »single cask« gårdmælk til Irma butikkerne
Nøjsom og velsmagende

Nøjsom og velsmagende

Gyrups ca. 300 Galloway´s afgræsser Agger Tange som led i naturplejen derude.
Agger Tange…

Agger Tange…

- strækker sig, som én af Europas vigtigste rastepladser for vandfugle, ud mellem hav og fjord og er en del af Nationalpark Thy
Økobonden…

Økobonden…

- på Gyrup tilser sine Galloway´s ude på tangen - Danmarks bedste arbejdplads
– og herremanden…

– og herremanden…

- på Agger Tange hævder sin territorialret
De sortbrogede…

De sortbrogede…

- holder af selskabet og forventer en lille snak dagligt
Ølokserne…

Ølokserne…

- som de kaldes, får økologisk øl fra Thy Bryghus på deres valsede havregryn hver morgen.
Denne fodring…

Denne fodring…

...der også består af masser af godt græs og græsensilage, giver meget store dyr med en kraftig fedtmarmorering, der resulterer i ekstremt saftigt og mørt kød
Gyrup er et økologisk familiedrevet landbrug, der ligger ved Nationalpark Thy – ude i det nordvestlige Jylland, tæt på både Vesterhav og Limfjord.

Selvom den primære produktion er mælk og kød har Nicolaj, der er syvende generation på slægtsgaarden, også altid interesseret sig for planteavlen.

Især de traditionelle, men også lavtydende, gamle kornsorter fra tiden før 30´erne, da landbruget ikke sprøjtede og brugte kunstgødning, er velegnede til den økologiske drift. Derfor er der på gården gennem mange år avlet forskellige sorter af maltbyg – bl.a. til den danske ølproduktion. Og i forlængelse af Nicolajs naturlige nysgerrighed og forkærlighed for en stille whiskystund har der efterhånden også sneget sig et par hjørner ind i markplanen med plads til både spirende eksperimenter og idéer om en dag selv at kunne være med til at lave noget godt dansk whisky.

Først var det den 2-radede vårbyg, Power, som måtte ligge ryg til strid vestenvind og whiskydrøm. Og den har nu dannet smagsgrundlaget for både »premierefadet« tappet til 336 flasker »Kræn Klit« og fad nr. 2, der efter godt et par år er hældt over til færdigmodning på dels et sherryfad og dels et bourbonfad. Senere har sorterne Imperial og Artcher ligget til grund for flere af de fade, som skal tappes i årene fremover, mens det er malt fra Propino´en – både ren og røget – der er blevet mæsket til den urt, som er gæret, destilleret og lagret i 2014. Erhardt Fredriksen by, Langelands byg og Carls byg er vi på Gyrup ved at opformere til den fremtidige maltproduktion.

Byggen til de første fade er maltet på Fuglebjerggård, hvor traditionel gulvmaltning giver den færdige malt en helt særlig smagskarakter: Det spiredygtige korn lægges ud på maltgulvet og sættes i støb, hvor det suger vand et døgns tid og herefter spirer i 7-8 døgn. Kornet vendes og luftes løbende og tørres med varm (evt. røget) luft til sidst. Under hele processen er erfaring og intuition vigtige ingredienser i den færdige malt, der ender tilbage på gården i Thy.

På Gyrup avles bl.a. også spelt, ølandshvede og rug til brødmel samt havre til økologiske havregryn. Og i staldene får de sortbrogede stude økologisk Thy øl på deres valsede havregryn for at give den helt rigtige fedtmarmorering og smag, mens malkekøerne leverer »single-cask« gårdmælk til Irma butikkernes kunder.

Til Gyrup hører også en besætning på rundt regnet 300 dyr af den lille nøjsomme Galloway race, der, foruden at fungere som naturplejer i Nationalpark Thy, bl.a. giver langtidsmodnede røgede køller – og ikke mindst Nicolaj sin daglige »antistresspille« derude på Agger Tange…