Ny thysk whisky…

Ny thysk whisky…

IMG_0368smallDet hele starter som altid med en begyndelse: 2 engagerede eksistenser i det nordvestjyske, der ikke kendte hinanden men nok havde hørt ét og andet blev af skæbnens uransagelige omveje – eller nok nærmere fælles venner – placeret ved fælles bord til en »komsammen«, hvis anledning har fortabt sig i det uvisse. Under alle omstændigheder gik det, som man vel kunne forvente, når glødende passioner mødes: Vi lod alt andet ude og ingen andre kom imellem os denne aften, da snakken kom i gang om malt, urt, destillering…

Den ene er Thybo og økobonde – det første er han født i, det andet er han født til. Han brænder for bæredygtigt landbrug og ærlige råvarer – i dette tilfælde gamle kornsorter, specielt maltbyggen.

Den anden finder man ved Jammerbugten, hvilket nok er noget nær det sydligste sted på den nordlige halvkugle, hvor han kan trives i længere tid af gangen. For han tager gerne på arktiske eventyr og rejser – og ellers sysler han helst rundt ude i sit lille brænderi med destillering på kobberkedel og skriblerier i sin lille sorte notesbog med alle de smagfulde hemmeligheder, han gemmer på.

Så selvfølgelig havde vi noget at snakke om, og det blev hurtigt ganske indlysende for os begge, at de idéer og indhøstede erfaringer, vi hver især havde gået og tumlet med, burde kunne bruges til noget fælles – en whisky brygget på ene go´e sager fra det nordvestjyske.

Maltbyg fra egne marker på kanten af Nationalpark Thy – det go´e vand fra Klitmøller vandværk – gæring og brændingsprocesser – og modning på de gamle sherry og bourbon egefade nær vesterhavskysten ved Svinkløv.

Og her, en lille håndfuld år senere, står vi så (når ingen ser os – pavestolte – for vi har smagt på varen) med de nytappede flasker – og om ganske kort tid forhåbentlig med det halve Thy (og nok osse et par stykker fra »ind´ i a´ land«) ude i Klitmøller redningshus til premiere på det hele.

Vi håber du kigger ind..!